Εδώ θα πληρώσουμε τη νύφη

Έξυπνα τηλέφωνα, λειτουργικά και εφαρμογές

Smartphones

Το έξυπνο τηλέφωνο (αγγλικά: smartphone) είναι ένα κινητό τηλέφωνο βασισμένο σε ένα λειτουργικό σύστημα κινητής τηλεφωνίας με περισσότερη προηγμένη υπολογιστική ικανότητα και συνδεσιμότητα σε σχέση με ένα απλό κινητό τηλέφωνο. Τα πρώτα smartphones συνδύαζαν τις λειτουργίες ενός προσωπικού ψηφιακού βοηθού (PDA) και ενός κινητού τηλεφώνου. Σε μεταγενέστερα μοντέλα προστέθηκαν οι λειτουργίες των φορητών media players, low-end compact ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, βιντεοκάμερες τσέπης, καθώς και μονάδες πλοήγησης GPS, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί μια πολυχρηστική συσκευή. Πολλά σύγχρονα smartphones περιλαμβάνουν επίσης οθόνες αφής υψηλής ανάλυσης και web browsers που εμφανίζουν τυποποιημένες ιστοσελίδες, καθώς και βελτιστοποιημένες ιστοσελίδες για κινητά. Η πρόσβαση σε δεδομένα υψηλής ταχύτητας παρέχεται μέσω Wi-Fi και μέσω κινητών ευρυζωνικών υπηρεσιών. Τα τελευταία χρόνια, η ταχεία ανάπτυξη στην αγορά των εφαρμογών για κινητά και στο εμπόριο κινητών τηλεφώνων έχει γίνει οδηγός για την ευρεία υιοθέτηση των smartphones.

Τα έξυπνα τηλέφωνα χωρίς το λειτουργικό και τις εφαρμογές είναι μια άχρηστη συσκευή. Γι' αυτό λοιπόν θ' αναλύσουμε τις τρεις καλύτερες και πιο διαδεδομένες πλατφόρμες αλλά και τις εφαρμογές που θα πρέπει οπωσδήποτε να έχεις.

 

Android

Το Android είναι αυτή τη στιγμή «ο βασιλιάς» των λειτουργικών για κινητά τηλέφωνα. Όντας «ανοιχτής αρχιτεκτονικής» είναι εξαιρετικά παραμετροποιήσιμο, διαθέτει πάρα πολλές εφαρμογές (με τις περισσότερες να είναι δωρεάν), ενώ το βρίσκουμε σε πάρα πολλές συσκευές (χαρακτηριστικό πως πάνω από το 60% των Smartphones διαθέτουν αυτή τη στιγμή κάποια έκδοση του Android).

Υπέρ: •Εξαιρετικά παραμετροποιήσιμο. Το βρίσκουμε σε πολλές συσκευές. Τεράστιος αριθμός εφαρμογών. Μεγάλος αριθμός δωρεάν εφαρμογών.

Κατά: Ίσως ο αρχάριος χρήστης να αντιμετωπίσει δυσκολίες στο χειρισμό του αρχικά. Κάποιες συσκευές έχουν περιορισμένη πρόσβαση στο Google Play. Οι αναβαθμίσεις του λειτουργικού δε γίνονται ταυτόχρονα για όλες τις συσκευές και εξαρτάται από τους κατασκευαστές το αν και το πότε αυτές θα γίνουν

gappΚατάστημα Google Play από τη Google για τηλέφωνα, ταμπλέτες και ρολόγια χειρός με λειτουργικό Android.
Άλλα καταστήματα για Android: Slideme, 1Mobile Market, GetJar, AndroidPITAppBrain.

 

iPhone

Η Apple είναι η εταιρεία που στην ουσία έκανε ευρέως γνωστό τον ορισμό «Smartphone». Το iPhone είναι ένα Smartphone που κάνει τα πάντα και τα κάνει απλά. Η εγκατάσταση των εφαρμογών είναι μια εύκολη υπόθεση, δεν απαιτεί πρακτικά καμία ρύθμιση από την πλευρά του χρήστη, είναι σταθερό και πρακτικό.

Υπέρ: Πρακτικό. Πολύ εύκολο στη χρήση. Σταθερό. Πληθώρα εφαρμογών. Ευέλικτο. Κατάλληλο για τον απλό χρήστη αλλά και τον επαγγελματία.

Κατά: Δεν επιδέχεται παραμετροποίησης (συνήθως κάθε iPhone είναι όμοιο με ένα άλλο). «Τσουχτερή» τιμή. Έχει περισσότερες επί πληρωμή εφαρμογές από ότι δωρεάν.

aappΚατάστημα Apple App Store από την Apple για τηλέφωνα (iPhone), ταμπλέτες (iPad) και ρολόγια χειρός (Watch) με λειτουργικό iOS.
Εναλλακτικά καταστήματα για εφαρμογές και οδηγοί χρήσης από το pcsteps.

 

Windows-PhoneΤα Windows Phone μπήκαν τελευταία στη ζωή μας και μάλιστα με αρκετά δυναμικό τρόπο. Το νέο λειτουργικό για κινητά από την Microsoft είναι τρομερά εύχρηστο, χρησιμοποιεί μεγάλα και ευδιάκριτα εικονίδια, συνεργάζεται άψογα με τις εφαρμογές της εταιρείας (από Microsoft Office μέχρι... Xbox Live!) και υποστηρίζεται από μία εκ των μεγαλύτερων κατασκευαστών Smartphones, τη Nokia (καθώς και άλλες, όπως Samsung και HTC).

Υπέρ: Εύχρηστα. Βρίσκονται σε όλα τα νέα high-end Smartphones της Nokia αλλά και σε Smartphones άλλων εταιρειών. Συνεργάζονται άψογα με το cloud της Microsoft (Office, Xbox Live). Συνεργάζονται άψογα με τα social networks.

Κατά: Επειδή είναι νέο λειτουργικό, ίσως κάποιος να αντιμετωπίσει προβλήματα σταθερότητας. Μικρός αριθμός εφαρμογών στο Market (αν και εμφανίζονται συνεχώς καινούριες). Δεν τα υποστηρίζουν πολλές συσκευές (προς το παρόν).

wappΚατάστημα Windows Phone Store από τη Microsoft για τηλέφωνα, ταμπλέτες και ρολόγια χειρός με λειτουργικό Windows.

 

Άλλες πλατφόρμες

BlackBerryΗ πλατφόρμα BlackBerry (διαθέσιμη μόνο σε συσκευές BlackBerry) είναι διάσημη κυρίως για την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών email και instant messaging μεταξύ BlackBerry συσκευών. Η νέα όμως έκδοση του λειτουργικού συστήματος προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες πολυμέσων και περισσότερες δυνατότητες προσωποποίησης της συσκευής.

Εξαιρετικό για email, συγχρονίζει εύκολα με τον προσωπικό υπολογιστή. BlackBerry Messenger για instant messaging με φίλους και συναδέλφους που έχουν επίσης BlackBerry συσκευή. Οι BlackBerry συσκευές διαθέτουν πλήρες πληκτρολόγιο (QWERTY διάταξη όπως και στους υπολογιστές), είτε στην οθόνη αφής είτε με πλήκτρα για πιο γρήγορη και άνετη πληκτρολόγηση μηνυμάτων και emails. Πάνω από 5,000 εφαρμογές διαθέσιμες στο BlackBerry App World που διαρκών μεγαλώνουν σε αριθμό

SymbianΤο Symbian ήταν μέχρι πρόσφατα το πιο διαδεδομένο λειτουργικό σύστημα για κινητά τηλέφωνα. Πολλά τηλέφωνα Nokia αλλά και άλλων κατασκευαστών κατά καιρούς διαθέτουν Symbian.

Πολύ καλές δυνατότητες σε πολυμέσα – Εγγραφή βίντεο HD. Το Ovi Store της Nokia έχει πάνω από 10.000 εφαρμογές. Δωρεάν δορυφορική πλοήγηση με τα Ovi Maps – για να ξέρεις κάθε στιγμή που βρίσκεσαι.

 

Δες ακόμα

Τις εφαρμογές που πρέπει να έχεις οποσδήποτε στη συσκευή σου.Mobile-Applications

| Σύγκρινε όλα τα κινητά εδώ και εδώ | Βρες τη πιο καλή τιμή | Δες ποια tablets είναι τα πιο ανθεκτικά4+1 λόγοι για να επιλέξετε Windows Phone |